JustGet Forum  

Witamy na JustGet Forum.

Aktualnie przeglądasz nasze forum jako gość co sprawia, że twoje uprawnienia są bardzo ograniczone. Po dołączeniu do naszej grupy (co jest darmowe) uzyskasz dostęp do wysyłania postów, komunikowania się indywidualnie z innymi użytkownikami (PW), głosowania w ankietach, wysyłania załączników i zdjęć oraz wielu innych udogodnień. Rejestracja jest szybka, prosta i absolutnie darmowa więc prosimy, zarejestruj się od razu!

Jeśli masz jakieś problemy z procesem rejestracji prosimy o kontakt z nami.

Wróć   JustGet Forum > GENERAL DISCUSSION > LITERATURA
Google
Zarejestruj się FAQWspomóż Użytkownicy Chatbox Album Gry! Oznacz Fora Jako Przeczytane

LITERATURA Dział dla wielbicieli literatury wszelakiej, erudytów, poetów i zwykłych czytaczy :-)

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 10-11-2004, 12:03   #1
Lump
Kapral

Lump's Avatar

Miasto: Katowice
Podziękował: 0
Otrzymał 0 podziękowa(nia/ń) w 0 postach
Siła Reputacji: 143

Reputacja: Lump ma wyłączoną reputację
Staronordycki

Mam wielka, ogromna prze wazna prze prosbe...otoz od dluzszego czasu szukam zrodla z ktorego moglbym sie dowiedziec czegos o staronordyckiej gramatyce lub slowkach (ogolnie o jezyku)... szukalem na necie, szukalem w bibliotekach, ale skutkow nie osiagnalem zadnych, jedyne co udalo mi sie znalesc to nowozytny finski, szwedzki etc. ale mi chodzi konkretnie o jezyk ktorym poslugiwaly sie ludy skandynawskie okolo 10 wieku...sprawa jest dla mnie bardzo wazna, bowiem tworze wlasny jezyk ktory chce w pewnej mierze oprzec na lacinskiej wikinszczyznie ale bez materialow siedzie obiema nogami w 1,20 centymetrowym szambie zapelnionym przez druzyne krasnoludow po sowitej uczcie z udzialem grupy wedrownych orkow z okazji slubu kuzynki siostry zony Jarla Fenrila,Brunnhaeldy ;]...takze kazda pomoc byla by mile widziana i odpowiedno oplacona (potrzebujesz nowe koryto do stajni?... mam znajomego stolarza ;])

pozdrawiam
Lump zwany Triballem

Ostatnio edytowane przez Ka Oru : 13-11-2004 o 17:15.
Lump is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10-11-2004, 14:12   #2
Aggie
Gold Member

Aggie's Avatar

Miasto: Wa-wa
Siła Reputacji: 339

Reputacja: Aggie zjadł/a wszystkie rozumy :P
Aggie zjadł/a wszystkie rozumy :PAggie zjadł/a wszystkie rozumy :PAggie zjadł/a wszystkie rozumy :PAggie zjadł/a wszystkie rozumy :PAggie zjadł/a wszystkie rozumy :PAggie zjadł/a wszystkie rozumy :PAggie zjadł/a wszystkie rozumy :PAggie zjadł/a wszystkie rozumy :PAggie zjadł/a wszystkie rozumy :P
gramatyka staronordycka?... a znasz może angielski?
proponuję:
http://www.hi.is/~haukurth/norse/
albo:
http://hem.passagen.se/peter9/gram/
tu też możesz znaleźć coś ciekawego:
http://www.sacred-texts.com/index.htm

http://has55.www9.50megs.com/OldIcel...gOldNorse.html
http://teaching.arts.usyd.edu.au/eng...l/grammar.html !!!!!!
http://odin.bio.miami.edu/norse/

... po angielsku jest tego całkiem sporo... po prostu szukaj "Old Norse grammar"

"Kalevale" pewnie też znasz... jeśli nie to polecam (na podanej przeze mnie stronie sacred-texts znajdziesz ją po angielsku i po fińsku)
aa i może jeszcze "Eddy"... jeśli chcesz zagłębić się przy okazji w mitologię...
o i "The Volsung saga"
hmm w sumie to całkiem sporo tego jest...

z podobnej dziedziny -> znam podstawy staroangielskiego (West-Saxon dialect) - z tego przedziału czasowego, ale nie wiem czy Ci się to może przydać... (chociaż wydaje mi się, że te języki nie są od siebie aż tak bardzo różne...)
Jeśli tak, to uważam, że dużo mógłbyś skorzystać z książki Alfreda Reszkiewicza „Synchronic Essentials of Old English” (niestety po angielsku). Jest to książka o podstawach gramatyki staroangielskiego dialektu West-Saxon, ale może Ci się przydać... na razie nie planuję z niej korzystać, więc jeśli się zdecydujesz, mogę Ci ją pożyczyć....

(tu poleciłabym też Beowulfa... moją ulubioną książkę z tego okresu. Mam go w oryginale - oczywiście w transliteracji a nie pisanego runami - tłumaczony jest od razu na angielski -> doskonała pozycja - polecam)

Świetny projekt!! ... mam nadzieję, że pochwalisz się osiągnięciami...

ps. sorki za te ciągłe edit... ale co chwilę mi się coś nowego przypomina...
ps2 jeśli zależy Ci na jakiejś książce nie osiągalnej w Polsce, to w grudniu jadę do USA i mogłabym Ci coś przywieźć...

You know in cartoons, the way someone can run off a cliff and they're fine, they don't fall until they look down? My mom always said that was the secret of life. Never look down. But it's more than that. It's not just about not looking. It's about not ever realizing that you're in the middle of the air and you don't know how to fly.

Ostatnio edytowane przez Aggie : 10-11-2004 o 15:12.
Aggie is offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 10-11-2004, 18:54   #3
Lump
Kapral

Lump's Avatar

Dziekuje bardzo za pomoc Aggie,napewno sie przyda (jakie maja byc wymiary tego koryta? )

Co do West-Saxon zobaczymy jak wejdzie mi nauka staronordyckiego i w razie czego dam znac,ale z gory dzieki za propozycje :-)

Kalevale mam w domu, czytalem, nawet w wersji komiksowej ;]...Beowulfa nie mialem przyjemnosci, ale skoro polecasz to chetnie sie zabiore (z runami nie ma problemu)

Ushaer'th Ithgar'c Ss'oagth An Naaerlaan
(Dziekuje pomocy twojej i pozdrawiam)
;]

teraz tylko grafik ktory opracuje mi ruchome runy i mozna drukowac ;-)

Ostatnio edytowane przez Ka Oru : 13-11-2004 o 17:13.
Stary 10-11-2004, 19:21   #4
Sir_Yaro
Dziwny Typ

Sir_Yaro's Avatar

Miasto: Gdansk
Podziękował: 16
Otrzymał 11 podziękowa(nia/ń) w 7 postach
Siła Reputacji: 270

Reputacja: Sir_Yaro zadziwia ludzi...Sir_Yaro zadziwia ludzi...Sir_Yaro zadziwia ludzi...Sir_Yaro zadziwia ludzi...Sir_Yaro zadziwia ludzi...Sir_Yaro zadziwia ludzi...Sir_Yaro zadziwia ludzi...Sir_Yaro zadziwia ludzi...Sir_Yaro zadziwia ludzi...Sir_Yaro zadziwia ludzi...Sir_Yaro zadziwia ludzi...Sir_Yaro zadziwia ludzi...Sir_Yaro zadziwia ludzi...Sir_Yaro zadziwia ludzi...
moge Ci nakierowac na panne ktora sporo sie takimi rzeczami interesuje...
mozesz z nia pomejlowac jesli chcesz... moze Ci w czyms pomoze....
wanna?
Stary 11-11-2004, 02:02   #5
Lump
Kapral

Lump's Avatar

Pewnie

Jednak koryta w tej chwili nie moge obiecac,stolarz zabarykadowal sie w domu z powodu zarazy,a jego magazyn zostal splądrowany przez, zapewne, grupe miejscowych rzezimieszkow... Jednak jesli bardzo ci zalezy podaj wymiary i preferowany rodzaj drewna,moze samemu mi sie uda cos sklecic ;]

Ostatnio edytowane przez Ka Oru : 13-11-2004 o 17:12.
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania